| Inhoudsopgave |

Het Onderwijs van de Apostel Paulus

TWEEDE DEEL

Na de Handelingen.



1. De vier brieven die in de gevangenis geschreven werden

We willen nu de brieven onderzoeken die de Apostel Paulus schreef geheel aan het einde van de tijd der Handelingen, en in het bijzonder die aan de Efezen, Filippensen, Kolossensen en de tweede aan Timotheüs. Een hunner kenmerken is dat ze in de gevangenis geschreven werden (74). Tussen deze vier brieven bestaat een zekere betrekking, we kunnen deze best doen uitkomen door de volgende tabel die we ontlenen aan een der werken van Ch. Welch (75).

De vier gevangenschapsbrieven
Een structuur die de voornaamste elementen van hun leer aangeeft en hun overeenstemming laat zien.


A Efeze
Samen-gezet
Sleutel-woorden (+)
De bedeling (3:2, 9). Verborgenheid (3:3; 5:32).
De Gemeente die Zijn Lichaam is (1:22, 23).
De volheid (1:23; 4:10). Christus het Hoofd (1:22).
Overheden en machten (1:21).
B Filipp.
De prijs
Sleutel-woorden
Het onderscheiden der dingen (1:10).
Strijden (1:27). Naar het doel jagen (3:14).
Prijs (3:14). Ontbinding* (1:23), drankoffer* (2:17)
A Koloss.
Volmaaktheid
in Hem
Sleutel-woorden (+)
Bedéling (1:25). Verborgenheid (1:26).
De Gemeente die Zijn Lichaam is (1:24).
Volheid (1:19). Christus het Hoofd (2:19).
Overheden en machten (1:16; 2:10).
B 2 Tim.
De kroon
Sleutel- woorden
Het Woord recht snijden (2:15).
Strijden (2:5). Loop volbracht (4:7).
Kroon (4:8). Ontbinding* (4:6), drankoffer* (4:6).


(+) Geen dezer uitdrukkingen vindt men in Fil. en 2 Tim.
* De enige plaatsen waar deze woorden door Paulus gebruikt worden.



Vóór we deze brieven van nabij onderzoeken, willen we de aandacht vestigen op enkele aanduidingen, die ons laten zien dat Paulus, einde Handelingen, zijn hemelse boodschap volledig gebracht had. Als hij, te Milete, afscheid neemt van de ouderlingen van Efeze (Hand. 20:17), zegt hij:

"Gijlieden weet ... hoe ik niets achtergehouden heb van hetgeen nuttig was, dat ik u niet zou verkondigd en geleerd hebben, in het openbaar en bij de huizen, betuigende, beiden Joden en Grieken, de bekering tot God en het geloof in onze Here Jezus Christus",

en verder:

"Want ik heb niet achtergehouden dat ik u niet zou verkondigd hebben al de raad Gods" (76).

Al wat betreft de nieuwe geboorte en de rechtvaardiging, was door Paulus verkondigd, niets was verborgen. Hij herinnert er ook aan dat hij niet verder gaat dan wat Mozes en de Profeten leerden: "Betuigende beiden, klein en groot, niets zeggende buiten hetgeen de Profeten en Mozes gesproken hebben, dat geschieden zou" (Hand. 26:22). Al wat hij dus schreef gedurende de tijd der Handelingen, in de brieven aan de Romeinen, Korinthiërs, Galaten, Thessalonicensen valt in deze rubriek.

Doch hij verwijst ook naar een nieuwe boodschap: "Maar ik acht op geen ding, noch houd mijn leven dierbaar voor mijzelve, opdat ik mijn loop met blijdschap mag volbrengen, en de dienst, welke ik van de Here Jezus ontvangen heb, om te betuigen het Evangelie der genade Gods" (Hand. 20:24).

Het is eerst in zijn laatste brief, namelijk de tweede aan Timotheüs, dat hij zegt zijn loopbaan voleindigd te hebben (2 Tim. 4:7). De blijde boodschap der genade Gods, houdt nog meer in dan de nieuwe schepping, want het einddoel is de volmaaktheid, als God alles in allen zal zijn. Paulus moest die boodschap dus vervolledigen. In zijn gevangenschapsbrieven lezen we dan ook van een nieuwe bedéling, die der genade Gods, een verborgenheid, die alleen aan hem was geopenbaard (Ef. 3:2, 3). Zo eerst kon hij het Woord Gods vervolledigen (Kol. 1:25). Paulus ontving inderdaad meerdere openbaringen. De Here is hem niet alleen verschenen op de weg naar Damascus, doch ook later (Hand. 26:12-16).

Laat ons dus die volheid van genade onderzoeken, die behoudenis Gods die tot de volken gezonden werd (Hand. 28:28) nadat Israël als volk, tijdelijk ter zijde was gezet.



Voetnoten:

(74) Zie Ef. 3:1; 4:1; 6:19, 20; Fil. 1:7, 13, 14, 17; Kol. 4:3, 10, 18; 2 Tim. 1:8; 2:9; 4:16. Zie Aanhangsel No. 3.

(75) Zie blz. 11 van The Testimony of the Lord's Prisoner.

(76) Men lette erop, dat "raad" de vertaling is van "boule", en niet van "prothesis", door "voornemen" vertaald in Ef. 3:11.



| Inhoudsopgave |



Home
| Over LW | Site Map | LW Publicaties | Zoeken
Ontwikkeld door © Levend Water Alle rechten voorbehouden