Wanneer
de Opstanding en de Opname?



1. Inleiding

Sommigen menen dat de opname, waarvan 1 Thes. 4 spreekt, plaats heeft voor het begin der grote verdrukking, en elk ogenblik kan gebeuren. Doch in de Angel-saksische kringen, die enige tientallen jaren geleden zo de nadruk legden op de studie der profetie, de toekomst van Israël en de komst van Christus, waren er ook die niet konden aannemen dat die opname voor de grote verdrukking zou plaats hebben. Ook nu nog is er verdeeldheid voor wat dit punt betreft, en beide opvattingen worden door ernstige onderzoekers verdedigd. Voor iemand die tussen deze twee opvattingen wil kiezen, zijn er, zoals in andere gevallen, meerdere wegen:

  1. Hij neemt blindelings aan wat hem door ouders, familie, omgeving enz. geleerd wordt;

  2. Hij heeft om de een of andere reden meer vertrouwen in de 'autoriteiten' die de ene opinie verdedigen dan in anderen;

  3. Hij laat zich leiden door zijn gevoel en neemt dus de oplossing aan die hem, schijnbaar ten minste, de grootste voldoening geeft;

  4. Hij heeft de waarheid lief boven al, gaat terug naar de Schrift en is bereid, wat het ook kost, de oplossing te aanvaarden die hem geleverd wordt door een biddend, ootmoedig en ernstig onderzoek, zonder vooropgezette mening ondernomen. Dit wil niet zeggen dat hij dit onderzoek zal instellen zonder rekening te houden met wat anderen reeds gedaan hebben. Vertrouwt men dat de Heilige Geest hém zal helpen, die werkelijk de waarheid lief heeft, dan moet men er aan denken, dat diezelfde Geest ook anderen reeds geholpen heeft en hun resultaten dus nuttige wenken kunnen bevatten. Doch al wat van mensen komt, zal hij weer aan de Schrift toetsen en dit kan elke, geestelijk gezonde gelovige.

Er bestaat geen twijfel dat deze laatste weg zelden gevolgd wordt, en dit is een der redenen waarom men nooit vertrouwen mag stellen in een zekere zienswijze alleen omdat ze veel aanhangers telt. Verder is nog op te merken dat sommige zienswijzen wel aangenomen, of mogelijk geacht worden door 'autoriteiten', doch dat ze het soms beter achten er niet over te spreken b.v. omdat een andere opvatting nu eenmaal ingang gevonden heeft en men het gevaarlijk acht voor 'eenvoudige' gelovigen te bekennen dat er geen eensgezindheid heerst.

Hoe dikwijls komt het ook voor dat zelfs een ernstige gelovige de moed niet meer heeft zijn overtuiging nog eens weer aan de Schrift te toetsen zonder vooropgezette mening? Men heeft jarenlang een zekere voldoening gehad door zo of zo te denken, vooral omdat de kring waarin men zich bevindt ook zo denkt. Waarom nu maar niet in vrede voortleven en alles vermijden wat tot discussie kan leiden?

We stellen de lezer dus voor de vraag of hij de waarheid lief heeft boven al en of hij bereid is ten opzichte van de tijd der opstanding de Schrift weer eens te heronderzoeken. We hebben in Uit de Schriften de lezer nooit gevraagd iets te geloven omdat wij het geloven, doch steeds hebben we op de Schrift gewezen en zoveel mogelijk de middelen gegeven om de onderzoekers in staat te stellen zich zelf een overtuiging te vormen. We hebben ook nooit iets verdedigd omdat het 'nieuw' was, we hebben niet roekeloos allerlei aangeboden dat indruk maakt. Nadat we door een grondig onderzoek zelf overtuigd waren, hebben we gemeend anderen te kunnen dienen en bovenal God te verheerlijken. We denken er steeds aan dat, in verband met de geestelijke wapenrusting Gods tegen de geestelijke machten der boosheid, Paulus in de eerste plaats zegt: "Staat dan vast, uwe lendenen omgord hebbende met de waarheid" (Ef. 6:14). We trachten tevens Paulus te volgen als hij ons vermaant de waarheid vast te houden in liefde (Ef. 4:15).

In verband met dit laatste betreuren we het indien we sommigen leed aandoen door hen misschien te doen twijfelen aan een opvatting die hen menige troost gegeven heeft. Iets dat in strijd is met de waarheid, kan wel een tijdelijke voldoening geven en in schijn veel zegen verspreiden, juist zoals de zonde een zeker geluk geeft en satanische verleidingen heel 'geestelijk' kunnen schijnen en tot massa-'opwekkingen' kunnen leiden; doch ten slotte blijken we toch niet werkelijk geholpen te zijn met hetgeen in strijd is met de waarheid. En bovenal is God niet verheerlijkt.

Ook inzake de opname kunnen we schijnbaar iets verliezen als we onze geliefde opvatting prijs geven voor een juistere, doch in werkelijkheid hebben we veel meer als we de waarheid vasthouden. Juist als we onderzoeken zonder te denken aan wat ons zal zegenen, zonder ons gevoel te laten beslissen, komen we met de waarheid tot de grootste zegen. God is inderdaad waarheid, en liefde tot de waarheid ten koste van alles, wil zeggen: meer gemeenschap met God. Voor we van opstanding en opname spreken, zullen we iets nagaan over Israëls verwerping, want dat is van belang voor ons onderwerp.





Home
| Over LW | Site Map | LW Publicaties | Zoeken
Ontwikkeld door © Levend Water Alle rechten voorbehouden