Schriftonderzoek
VOORWOORD.
Waar sommige lezers moeilijkheden hebben met teksten of Schriftgedeelten, zijn we voornemens waar nodig, korte tekstuitlegging te geven, opdat de Schrift verhelderd worde. We stellen ons niet op het standpunt op alles een antwoord te weten en vleien ons niet steeds een afdoend antwoord te kunnen geven. We willen evenwel naar ons vermogen en inzicht moeilijke plaatsen trachten op te lossen en verder pogingen in het werk stellen de Schrift nader in z'n onderdelen te ontvouwen. M.a.w. we willen de Schrift onderzoeken.
De eerste eis hierbij is Schrift met Schrift te vergelijken. Daartoe is een concordantie nodig, een lijst met gelijkluidende plaatsen, waarin de woorden onder beschouwing verder voorkomen. Soms is dit niet mogelijk, doordat de woorden slechts eenmaal voorkomen. Ten tweede moet ook op het verband gelet worden. Ten derde op de bedeling. Ook kan de structuur soms licht geven. Waar woorden eenmaal voorkomen, kunnen de afleidingen of samenstellingen soms helpen. Men ziet, dat het niet steeds even gemakkelijk is. Een en ander ontmoedige niet. In de regel valt het mee.
No 1. IN DEN BEGINNE.
Thans iets over Gen. 1:1. In den beginne. Men zou kunnen menen, dat deze term vaak in het O.T. voorkomt. Dit is niet het geval. Als we de concordantie raadplegen, zien we, dat deze woorden absoluut staan, d.i. zonder nadere bepaling slechts eenmaal voorkomen, dus alleen in Gen. 1:1. Nader bepaald komen ze nog voor in Jer. 26:1, 27:1, 28:1, 49:35 (in het begin van de regering van...). Absoluut nergens elders in het O.T. Op zulke dingen lette men. Deze "eenmalige" woorden zijn als bergtoppen, die zich boven de omgeving verheffen en aandacht vragen. In den beginne, zegt de Oud-Hollandse taal, in den aanvang zegt de Leidse vertaling. Het Hebr. heeft woordelijk: in - begin. Het lidwoord is weggelaten, wat er op wijst dat hier geen absoluut begin is. Er staat in begin, in 'n begin. Hèt Begin toch aller dingen is Hij, die voor alle dingen is.
In 'n begin schiep God de hemelen en de aarde (Grondtekst). Hiermee namen de aionen, de grote wereldtijdperken een aanvang.
|